Обогаћени једносменски рад

СПОРТ У ШКОЛЕ – ОБОГАЋЕН ЈЕДНОСМЕНСКИ РАД

Низом активности ученици 1/1 и 1/2 учили су о утицају јабука на наше здравље и током целог часа ОЈР ,,Спорт у школе“, јабука је била предмет интересовања, јер је симол здравља и виталности.

Циљ часа био је истицање важности воћа у исхрани, развијање здравих навика, јачање такмичарског духа и развијање спретности код ученика играма са јабуком.


Ученици су се највише забавили играјући игру кружић-кружић с црвеним, жутим и зеленим јабукама у нашој сали.На часу су ученици показали колико су спретни у играма са јабуком на терену спретности.

За крај сви смо се засладили ,,краљицом воћа – ЈАБУКОМ“.


Учитељице
Драгана Тодоровић
Марина Благојевић

ПРОЈЕКАТ ,,ПОД ЗНАКОМ ЕМПАТИЈЕ”

У пројекту Под знаком емпатије, толеранције и пријатељства на пропутовању кроз франкофонију који је базиран на умрежавању и сарадњи са школама из целог света, а у циљу упознавања ученика са културолошким и језичким богатством, на часовима нашег једносменског рада упознаћемо се са ученицима из различитих земаља.

Као стипендиста Белгијске амбасаде професорка француског језика Мирјана Радонић боравила је током лета на факултету Лоувен Ла Нев на стажу за професоре францског језика у Белгији. Тамо је са колегама из целог света представила свој пројекат. Договор је да се оствари међушколскa сарадњa како би се ученици упознали и представили обичаје, културу и језик.

Током ове недеље, професорка Мирјана је са својим ученицима угостила школу са Зеленортских острва где су научили много тога о тој далекој земљи. Научили су помало португалски, а своје знање француског увежбавали. Како култура никада не спава, приказали су изузетне таленте наших ђака.

Овог пута наша сјајна Магдалена Миливојевић је добила прегршт аплауза свирајући нумеру из француског филма Чудесна судбина Амелије Пулен.

До следећег путовања и нових земаља, професорка француског језика Мирјана Радонић са својим ученицима открива нове таленте!

ПОСЕТА ПЧЕЛАРУ У ОКВИРУ ЈЕДНОСМЕНСКЕ НАСТАВЕ – ЕКОЛОГИЈА

У оквиру једносменске наставе ученици у Пружатовцу су посетили комшију, дугогодишњег пчелара деда Перу.

Он им је на врло занимљив и очигледан начин предочио процес настанка меда приказујући једну кошницу и њену грађу, потребну опрему коју користе пчелари, начин прихране и неговање пчела…

Говорио је о дужини и начину живота пчела, њиховој савршеној организацији и подели посла.

Научили су да постоје пчеле извиђачице, радилице, оне које чисте, проветравају и бране кошницу од уљеза, матица и трут.

 

Пчеле живот значе!

 

Час ће наставити и следеће среде…

 

Учитељице Емилија Мијаиловић и Ивана Давидовић

Чувари народне традиције

На часовима програма Чувари народне традиције, у оквиру Обогаћеног једносменског рада школе, ученици вредно увежбавају народне песме и игре из целе Србије. Након сплета игара из Шумадије, ученици 4/8 у Великој Иванчи, увежбавају и народну игру “Седи Ћира на врх сламе”. Временске прилике и прелепо окружење, као и техничка опремљеност школе, дозвољавају да се овакве активности реализују и у школском дворишту. Аутор и реализатор наведеног програма је учитељица Јасминка Вуковић.

Engleski jezik

Danas su učenici izdvojenih odeljenja trećeg i četvtog razreda u Velikoj Ivanči igrali igru: ,,Little bus lotto” na engleskom jeziku. Zadatak je bio da opišu životinju sa slike, a onda da popune prazno mesto u odgovarajućem autobusu i tako osvoje poen. Opisivanje je išlo do najsitnijih detalja jer je želja za pobedom bila jača od svega!
Zadovoljstvo je videti ovakav trud i zalaganje na času.

Дечија недеља у Великој Иванчи

Ученици млађих разреда у Великој Иванчи и ове школске године су разноврсним активностима обележили Дечију недељу.

Под слоганом “Шта детету треба да расте до неба” Дечија недеља започета је спортским активностима. На часовима Домаћинства и Чувара народне традиције, који се реализују у оквиру Обогаћеног једносменског рада школе, ученици су правили колаче за хуманитарни базар. Замирисали су бакини колачи, крекери, али и омиљене куглице од плазма кекса. И поред наведених активности, ученици другог, трећег и четвртог разреда, нашли су времена и за припремање и увежбавање приредбе за прваке која је реализована у четвртак. Тог дана је био и хуманитарни базар под називом “Храна за све”. Захваљујући одзиву и сарадњи родитеља, на хуманнитарном базару прикупљено је 6 430 динара.

Порука коју су ученици послали ове Дечије недеље је да детету треба много љубави и пажње, а изнад свега подршке и поверења, јер свако дете у себи носи неки таленат само га треба оснажити и дати му простора да га искаже.